Rakentamisen ja sisustamisen realismi


Jos meidän sisustusvalintamme olisivat toisenlaiset...

1. Flos 2097/30 -valaisin (1693e), 2. Tempo -sohvapöytä, Natuzzi (1718e), 3. Bon -sohva, Adea (4432e),
4. Onni -lepotuoli, Valanti (1425e x 2), 5. IsoMakroMup -tv-taso, Muurame (1814e)
= alkaen 12507e
Kuvat Vepsäläinen

1. Caboche -valaisin, Foscarini (1028e x 2), 2. Suvanto -ruokapöytä, Valanti (1932e), 3. DSW -tuoli, Vitra (445e x10)
= alkaen 8438e
Kuvat: Vepsäläinen, FDS, Stockmann

Pyörin viime yönä unettomana sängyssä ja aloin työstämään kauan ajatuksissa muhinutta aihetta rahasta, rakentamisesta ja sisustamisesta.
Postauksen juuret juontavat muutaman vuoden takaisiin ensitreffeihin vaasalaisten bloggareiden kanssa. Tutustumistilaisuudessa esittelimme omat blogimme ja silloin kerroin, että haluaisin joskus tehdä jutun rakentamisen kustannuksista ja niiden vaikutuksesta psyykkeeseen.

Rakentaminen Suomessa maksaa, sen tietävät kaikki. Enemmistö omakotitalorakentajista joutuu ottamaan lainaa niin, että se talo saadaan pystyyn. Mutta mitä tapahtuu, kun budjetti karkaa käsistä?
Meidän rakennusprojektissa budjetti karkasi käsistä muutaman odottamattoman yllätyksen takia. Ennen talopaketin tilausta, budjetti laskettiin tarkasti, omaa rahaa oli mukavasti (kiitos ed. asunto-osakkeen myynnistä saadun voiton) ja alkuperäinen lainamäärä oli varsin kohtuullinen.

Heti rakentamisen alussa tuli ensimmäinen takaisku. Meidän budjettiin sisällytetyt alkuperäiset raksamiehet olivat kiinni aikaisemmassa kohteessa ja talotoimitus lähestyi. Jouduimme turvautumaan kalliimpiin miehiin ja miinusta tuli useampi tonni jokaista työkuukautta kohden. Ulkopuoliset rakentajat olivat meidän apuna siihen saakka, kunnes pystyimme itse jatkamaan pintatöiden kanssa. Materiaalikustannukset ihan peruspintamateriaaleissa olivat kohonneet vajaassa vuodessa yllättävän paljon eikä niihin varatut summat näyttäneet riittävän. Joka suunnalta tuntui löytyvän uusia rahareikiä...
Tässä vaiheessa teimme budjettipäivityksen ja totesimme, että rahaa tarvitaan lisää. Itselläni tämä johti siihen, etten pystynyt nukkumaan öitä vaan mietin ja itkin miten lyhennyksistä selvitään. Kauhukuvissa näin jo miten koko porukka kerjää kadulla kodittomana (kärjistettynä). Raksalla en halunnut käydä ollenkaan, koska talon näkeminen ahdisti ja jokaista puolivalmista kohtaa tuijotellessani vain laskin mitä tämäkin tulisi maksamaan. Puoliso jaksoi kärsivällisesti käydä joka ilta töiden jälkeen raksalla, kun minun vastuulleni jäi pojasta huolehtiminen. Puolisolleni olen ikuisesti kiitollinen kotiimme tekemästään panostuksesta <3
Onneksi avuksi riensi myös perhe. Omat vanhempamme ja lähisukulaiset auttoivat tarvittaessa ja minut saatiin vakuutettua siitä, että kaikki muuttuu paremmaksi. Talonhan pystyy aina myymään, jos siltä tuntuu. Materiaahan se vain loppupeleissä on.

Tässä talossa olemme nyt asuneet kohta kaksi vuotta. Lyhennykset on hoidettu joka kuukausi, vaikka olen viime kesästä asti ollut äitiys- ja vanhempainlomalla. Kukaan ei näe nälkää, lapsilla on ehjät ja puhtaat vaatteet <3 

Olen aikaisemminkin kertonut, miten rakennusvaiheessa päätimme tuoda uuteen taloon vanhat huonekalumme. Esimerkiksi pojan huoneeseen oli juuri hankittu uudet kalusteet, jotka eivät kaivanneet päivittämistä. Sohvakalusto, sänky ja ruokailuryhmä ovat värimaailmaltaan meille sopivat ja kelpaavat siihen asti, kunnes käyttöikä tulee vastaan. Uuden lapsen myötä myös turvallisuuskriteerit näyttelevät tärkeämpää osaa; esim. uusi marmorikantinen, teräväreunainen sohvapöytä ei ole paras valinta seisomaan opettelevan lapsen kasvuympäristössä.
Egologista ajattelutapaa tämäkin. Miksi ostaa uutta, jos vanha on hyvää. Taloudellisesti en näe järkevänä ottaa kymppitonnien "sisustuslainaa" 25 vuoden asuntolainan kylkeen. Korkoineen niistä tulee loppupeleissä kalliit huonekalut. 

Lähes kaikki verkkokaupat tarjoavat nykyään sisustustuotteita osamaksulla tai vaihtoehtoisesti luottokorttiveloituksella (mikäli tuotetta ei halua/pysty suoraan maksamaan). Luotolla maksamisessa on kuitenkin aina se huono puoli, että tavaran maksat korkojen kera. Ostat useita osamaksutuotteita ja huomaat, että palkasta lähteekin kuukaudessa yhtäkkiä satojen eurojen verran niitä 25e osamaksueriä ja rahat eivät enää riitä normaaliin elämiseen. Köyhän ei kannata ostaa halpaa, mutta köyhän ei myöskään kannata ostaa mitään turhaa lainarahalla..

Asuntolainan ottamisen yhteydessä luovuin itse osamaksuostoksista ja päätin, että ostan haluamani tavaran vasta sitten kun minulla on siihen konkreettisesti ylimääräistä rahaa. Säästämällä hankittua tavaraa tulee harkittua eikä heräteostoksia synny. Ostomorkkikset jäävät pois eikä tarvitse miettiä tuleeko kaikki pakolliset laskut hoidettua ja onko yllättäviin menoihin rahaa :)

Sisustusbloggarina tietenkin haluaisin, että kotini näyttäisi hieman erilaiselta :) Haluaisin panostaa kotimaisiin huonekaluihin ja sijoittaa pienyrittäjien tuotteisiin. Haaveissa on esim. ihanan vaasalaisen kalustemuotoilijan Heidi Riskun suunnittelema Laini -sohvapöytä.

Voiko lanseerata siis termin Tavis-sisustusbloggari? Meidän sisustus näyttää varmasti samalta kuin monessa tavallisessa suomalaisessa kodissa ja ehkä jonkun mielestä minun ei pitäisi kirjoittaa sisustusblogia lainkaan. Mielestäni pääasia on, että blogista saa inspiraatiota - on se sitten trendikoti tai kirppishuonekaluilla sisustettu :)

Huomasitteko muuten uuden logon oikeassa sivupalkissa? Hyppysellinen paheita on osa Blogivaasa -yhteisöä. Käy kurkkaamassa millaisia muita blogeja löydät meidän alueelta <3

Influenssan kourissa

Meillä podetaan influenssaa, hip-hei... Tällä hetkällä joukkueen vahvuudesta 3/4 on sairaana ja kuume hipoo 39 astetta. Ainoastaan minimies 6kk, touhuaa iloisesti lattialla ja ainakaan vielä ei ole havaittavissa oireita - toivottavasti ei tulekaan :)

Loppuviikosta posti toi paketin, joka sisälsi jotain vanhaa Marimekkoa ja Instan puolella tuotteesta olikin jo kuvaa <3 DIY -projektista luvassa juttua myöhemmin :)

Neljän seinän sisällä kun viettää aikaa, niin välillä on ehtinyt surffailemaan verkkokaupoissa, kylläkin ikkunaostoksilla. Elloksen valikoimissa on tälle keväällä taas paljon kaikkea kivaa; pastellivärejä, sinistä, kultaa ja vihreää. Itselläni on vähän viha-rakkaussuhde tuohon kulta-vihreä -yhdistelmään. Ihailen niitä värejä muiden kodeissa, mutten itse osaisi elää tämän väriyhdistelmän kanssa :)

Kuvat Ellos

Kuva Ellos

Elloksen valaisinosaston etusivulla törmäsin kuvaan By Rydénsin Fungo -pöytävalaisimesta. Näyttikö tutulta..? Kyllä, Iittalan Leimu -valaisin tuli heti mieleen. Suora kopiohan tämä ei ole, mutta vaikutteita varmasti on Leimusta saanut.. Sekä Leimu että Fungo kelpaisivat varmasti meidän makuuhuoneen yöpöytävalaisimiksi :)

Nyt tämä kirjoittaja palaa takaisin peittojen alle.. Hyvää lauantai-iltaa kaikille, pysykää terveinä! <3

Kuvahyllyt olohuoneen seinälle

Hyvää alkanutta vuotta teille kaikille! Toivottavasti joulu ja uusivuosi sujuivat mukavissa merkeissä :)
Meillä joulunaikaa vietettiin rauhallisesti perheen ja lähisuvun seurassa, uusivuosi meni valitettavasti pienimmän sairastellessa. Jotain kuitenkin saatiin olohuoneessa aikaiseksi ennen joulua...

Meidän olohuoneen tyhjä seinä on odottanut jonkinlaista täytettä jo pitkään; suunnitelmissa on ollut joko kangastaulu tai valokuvakollaasi. Koska itseäni miellyttävää kangasta ei ole tällä hetkellä markkinoilla enkä laiskuuttani jaksanut sommitella kollaasia seinälle, päädyimme hankkimaan Clas Ohlsonilta pinon mustia kehyksiä ja Jyskistä kaksi valkoista kuvahyllyä. Valitettavasti luonnonvaloa oli tarjolla heikosti jouluna, joten ennen ja jälkeen -kuvia en tähän postaukseen liitä :)








Muutamia käytännön neuvoja kannattaa noudattaa seinähyllyjen kiinnittämisessä. Maalarinteipin avulla oikea kiinnityskorkeus on helppo hahmottaa (hylly ei saa kolistella sohvalla istujan päähän), kiintopisteitä kannattaa etsiä lähellä olevista huonekaluista, ikkunoista ja ovista. Meillä hyllyt kiinnitettiin limittäin ja korkeuden kiintopisteet löytyivät olohuoneen ikkunaristikoista. Hyllyjen asettelu leveyssuunnassa on mielestäni silmää miellyttävä, kun leveys ei ylitä alapuolella olevaa kalustetta.
Kun sopiva kiinnityspaikka on löytynyt, porataan reiät ja hyllyt kiinnitetään seinämateriaaliin sopivilla kiinnikkeillä. Muista tarkistaa vatupassilla, että hylly on vaakasuorassa ennen viimeisen reiän poraamista.

Seinälle on tarkoitus vielä ripustaa muutama kuva lisää; hyllyjä "jatketaan" seinään kiinnitettävillä kehyksillä ja vitriinin yläpuolelle tulee pojista kehystetyt kuvasuurennokset. Kuitenkin jo nämä kaksi kuvahyllyä toivat sisustukseen kaipaamaamme ryhtiä ja piristystä :)