Grapponia

Iittalan Kastehelmi -astiasto on nyt erittäin suosittua, mutta koska vahvat sävyt ja voimakkaat neonvärit ovat yksi kevään 2013 väritrendeistä niin haluan vinkata teille eräästä toisestakin astiastosta. Kyseessä on Riihimäen Lasin Grapponia :)

Grapponia -sarjan on suunnitellut Riihimäen Lasille Nanny Still ja sarja on ollut tuotannossa vuosina 1967-1975. Värivaihtoehtoja ovat kirkas, sininen, vihreä, amber, tumman ruskea, lila (siniharmaa/neodymi) ja osia löytyy lautasista kynttilänjalkoihin. Astioita on myynnissä runsaasti nettihuutokaupoissa ja vanhan tavaran liikkeissä. Hinnat vaihtelevat melkoisesti, joten suosittelen vertailemaan hintoja.

Olimme eilen vanhempieni luona ja jäin erityisesti ihailemaan tuota keltaista väriä, joka luonnonvalossa vivahtaa voimakkaasti neonkeltaiseen :) Pikaisen tutkimusretken perusteella äidiltä löytyy lautaset, iso jälkiruokakulho ja annosmaljat sekä mehukannu. Muistaakseni anopin kaapeissa taitaa olla mehulasit :)

Kerään itse vanhempaa suomalaista lasia, mutta jostain syystä Grapponiaa ei ole vielä eksynyt meille. Mielestäni Grapponiaa voisi yhdistellä kivasti Kastehelmen kanssa, värimaailmat kun sopivat hienosti yhteen :)

Tässä vielä maistiaisia..

Kaikki kuvat Laatutavara.com

7 kommenttia

 1. Nuo on tosi kivoja kans! Mut ehkä kuitenkin vähän liian koristeellisia mun makuun.:) Tai sit lämpenen hitaammin.;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, ettet tule ikinä lämpiämään tälle ;)
   Osa minullekin liian koristeellista, mutta esim. nuo lautaset voisi olla kivannäköinen yhdistelmä Kastehelmen jälkiruokakulhojen kanssa. Vaativat rinnalle kyllä muutoin pelkistetyn kattauksen.

   Poista
 2. Täältä löytyy kanssa yksi vanhojen, suomalaisten lasitavaroiden kerääjä. ;) Ja tuo neonkeltainen väri on upea, vaikkakin jakaa varmasti paljon mielipiteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen lasi on todella kaunista ja noissa vanhoissa lasiesineissä on ihan erilainen tunnelma kuin uusissa astioissa. Viime viikolla tein pari hankintaa, joista yritän saada postauksen aikaiseksi kunhan toinen ostos vielä kotiutuu ;)

   Poista
 3. Hei. Täällä kans perintönä saatua keltaista grapponiaa. Minulta löytyy myös kaksikerroksinen tarjotin keltaisena/neonkeltaisena missään en ole törmännyt vastaavanlaiseen vaikka kirpparifriikki olenkin. Netistäkin löytyy kyllä muissa väreissä...olettekohan te koskaan moiseen törmänneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! En tule kyllä just mieleen, että missään olisin nähnyt sellaista! Kastehelmen vastaavaa kyllä näkyy kirppareilla, mutta tarjoiluvatisi on ihan uusi tuttavuus. Olet varmaan kuullut joskus, että lasinpuhaltajat saattoivat omalla ajallaan puhallella jäännösmassoista erilaisia harjoitustöitä.. Saattaa olla, että tarjottimesi olisi tällaisia esineitä :)

   Poista
 4. Kiitos vastauksesta-samoilla linjoilla olen. Erikoistapaus :) Kuviointi tarjoiluastian lautasosissa on täysin sama kuin leipälautasissa, siksi luulen sen olevan grapponiaa eikä kastehelmeä. Olen saanut tämän astian n. 10v sitten. Jatkan tiedusteluja.

  VastaaPoista