Keittiön työtaso

Ajattelin tehdä vähän postausta keittiön työtasoista, koska aihe on tällä hetkellä hyvinkin ajankohtainen ;)

Työtaso vaikuttaa huomattavasti sekä keittiön ulkonäköön että tilankäyttöön. Materiaali taas vaikuttaa tason hoitoon ja käyttöominaisuuksiin, ja siksi se kannattaa valita harkiten. Tutustu perusteellisesti eri materiaaleihin ja niiden ominaisuuksiin, sillä työtaso joutuu paljon kovemmalle kulutukselle kuin muut keittiökalusteet.

Materiaaleja on runsaasti, joten mieti tarkkaan millainen pinta täyttää sinun vaatimuksesi parhaiten. Ota huomioon sekä kustannukset että käyttöominaisuudet. Vaikka ulkonäkö on tärkeä, älä rakenna valintaa yksin sen varaan. Selvitä myös millaista hoitoa taso vaatii - esimerkiksi edullinen laminaatti saattaa olla helppohoitoisempi kuin näyttävä puutaso joka vaatii tarkkaa huolenpitoa etenkin ensimmäisenä vuotena. Myös liesiratkaisu voi vaikuttaa tasovalintaan. Jos keittotaso upotetaan työtasoon, työtasomateriaalin on oltava tarkoitukseen sopivaa ja oikean paksuista.

Puu
Puu on suomalaisille hyvin tuttu ja perinteinen valinta. Puutasolla on helppo tuoda lämpöä ja pehmeyttä keittiöön. Puu on pehmeämpi materiaali kuin monet muut vaihtoehdot ja siihen tulee helposti jälkiä. Tason voi kuitenkin aina hioa ja tasoittaa. Puupinta pitää käsitellä ennen käyttöönottoa mutta sen jälkeen päivittäiseen huoltoon riittää kostealla liinalla pyykäisy. Puu on luonnollisesti hyvin ekologinen valinta ja jos se painaa vaakakupissa, se on yksi parhaimmista ratkaisuista.

Kuva: Nixi

Kivi
Luonnonkivi on kaunis ja arvostettu materiaali jota on saatavilla monissa eri väreissä ja kuvioissa. Graniittitaso on kova, kulutusta kestävä ja jos olet innokas leipoja, se on verraton apu. Luonnonkivistä etenkin kalkkikivi ja marmori ovat erittäin huokoisia ja vaativat säännöllistä huoltoa, mutta oikein huollettuna kivitaso kestää koko elämän. Kiven huonoihin puoliin lukeutuvat sen korkea hinta ja se ei ole uusiutuva luonnonvara.

Kuva: Nixi

Komposiitti (esim. Corian, Durat)
Komposiittitasot ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan ja ne yleistyvät nopeasti. Komposiitteihin lukeutuvat kaikki työtasot jossa luonnonkiveen on sekoitettu akryylihartsia. Tulosena on erittäin kova, tasainen, yksivärinen ja muokattavissa oleva taso. Komposiitti ei ole huokoista joten pintaa ei tarvitse käsitellä ja se hylkii kosteutta, likaa ja bakteereja. Se ei tahriinnu ja kestää korkeita lämpötiloja, uunista voi nostaa astiat suoraan tasolle (tosin eräs edustaja suositteli välttämään kuumien astioiden jättämistä pidemmäksi aikaa mille tahansa tasolle). Muokattavuuden takia tasot voidaan tehdä saumattomiksi ja erillistä allasta ei tarvitse asentaa. Eri valmistajien materiaalit eroavat hiukan toisistaan ja siksi niiden ominaisuudet kannattaa selvittää myyjältä.

Kuva: Nixi

Rosteri
Ruostumattomasta teräksestä tehdyt tasot ovat suosittuja ammattikeittiöissä ja niillä saa kotiin ammattimaisen tunnelman. Rosteritasot eivät halkeile, lohkeile tai tahriinnu. Ne ovat todella hygieenisiä ja helppohoitoisia. Teräs on myös 100% kierrätettävää.

Kuva: Nixi

Laminaatti
Laminaattitasot ovat kehittyneet valtavasti ja niitä on saatavissa monenlaisia. Laminaatti on hyvin kulutusta kestävää, se ei naarmuunnu eikä tahriinnu helposti ja se kestää korkeita lämpötiloja. Laminaatti on huomattavasti edullisempi kuin monet muut tässä listassa olevat tasot mutta siitä saa kuitenkin hyvän monipuolisen tason keittiöön.

Kuva: Topi-Keittiö

Lasi
Lasitasot ovat vielä tällä hetkellä harvinainen näky mutta niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Lasitasot kestävät korkeita lämpötiloja, ne eivät ole huokoisia eivätkä tahriinnu. Lasitaso on helppo pyyhkiä puhtaaksi ja se on todella hygieeninen. Tuotantotekniikoiden kehityksen myötä lasitason saa käytännössä minkävärisenä tahansa. Lasi voidaan myös kierrättää 100%.

Kuva: homedit.com

Betoni
Sisustusbetoni on lujabetonia joka on tavallista betonia kestävämpää. Siitä voi valaa esimerkiksi pöytätason, johon saa upotettua saumattomasti myös altaan. Haluamansa värin saa käyttämällä läpivärjättyä betonimassaa tai sävyttämällä pinnan.
Valun jälkeen taso hiotaan tasaiseksi ja huokoinen pinta käsitellään erikoisaineella likaa ja vettä hylkiväksi. Pintaa hoidetaan pyyhkimällä sitä vedellä tai tavanomaisilla pesuaineilla. Mitään säännöllistä hoitokäsittelyä tai hoitoainetta ei tarvita. Pinta on kova eikä naarmuunnu helposti. Jos naarmuja tai iskujälkiä kuitenkin syntyy, voidaan niitä poistaa hiomalla ohjeiden mukaan.

Kuva: Sisustusbetoni Oy

Hintatietoa
Eri tasomateriaalien hintaerot ovat huimat. Laminaattitasoa saa halvimmillaan muutaman kympin metrihintaan mutta kalleimmasta materiaalista voi joutua maksamaan jopa yli 400 euroa metriltä. Hintaa tiedustellessa kannattaa selvittää mitä kaikkea hintaan kuuluu; pitääkö kivitason rei'istä ja reunojen hionnasta maksaa erikseen.
- Laminaatti 20-150 euroa/metri
- Puu 100-350 euroa/metri
- Kivi 240-500 euroa/metri
- Komposiitti 200-350 euroa/metri

Helppohoitoinen vai vaativa?
- Laminaattitaso ei vaadi muuta hoitoa kuin pinnan pyyhkimisen
- Puutasoa pitää öljytä tai vahata sen mukaan, miten se on alunperin käsitelyt. Käsittely kannattaa uusia 1-2 krt vuodessa, ensimmäisenä vuonna useamminkin.
- Kivitasoista graniitti on yhtä huoleton kuin laminaatti mutta sitä huokoisempia kivilaatuja pitää kyllästää kivenhoitoaineella.
- Komposiittitasot ja terästasot ovat melko helppohoitoisia.

Tekstit: LivingStone Kodit, Suomela.fi, hs.fi

Kenelläkään kokemusta Corian tai Durat -tasoista? :)

Ei kommentteja